SEO Uyumlu E-Ticaret Altyapısı Nasıl Çalışır?
E-ticaret altyapısını seçtikten sonra SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) konusunda "keşke bu maddelere dikkat etseydim" demeden önce bu maddeleri dikkatli okumalısınız. E-ticaret sitesi kurmak isteyen kişiler genelde ilk aşamada SEO'yu baz almadan karar veriyor. Fakat bir sonraki aşamada, dijital pazarlama faaliyetleri gereği SEO uygulaması gerektiğinde, kurulumda altyapı özelinde SEO'nun gerektirdiklerine dikkat edilmediği için SEO çalışmaları istenen seviyede fayda sağlamıyor.
Bir e-ticaret firması size "bizi tercih edin, arama sonucunda üst sıralara çıkarsınız" derse koşarak uzaklaşın. E-Ticaret altyapısı, sadece SEO için elverişli bir ortam sunar.
Şimdi, elverişli ortamı nasıl kontrol edebileceğimizi öğrenelim;
URL Yapısı
SEO için URL yapısı oldukça sade olmalıdır. Gereksiz detaylar URL'de yer almamalıdır. URL'ler manuel düzenlenebilmelidir.
Örneğin URL Yapısı:
siteadresi.com/urun-adi
siteadresi.com/kategori-adi
Alt yapı sadece siteadresi.com/kategori/urun-adi tipinde URL yapısı sağlayabiliyorsa, bu da kabul edilebilir.
Ayrıca mobil ve masaüstü sürümün aynı URL'de olduğundan emin olun. Mobili ayrı olan URL'de olan yapı, Google tarafından önerilmiyor.
Yönlendirme
Yönlendirmeler SEO için hayati önem taşıyor. Bazı e-ticaret alt yapılarında 301 yönlendirmesi yapabileceğiniz alanlar bulunur.
Yönlendirme modülünün olduğundan emin olun.
Mümkünse kullanmayacağınız URL'leri 410 yapabileceğiniz 410 özelliğinin de mevcut olmasına dikkat edin.
H Etiketleri
- Kategori sayfalarında kategori adı ve ürün sayfalarınızda ürün adlarınız H1 olmalıdır.
- Bazı altyapılarda manuel olarak kategori açıklaması kısmına eklenebiliyor.
- Gereksiz yerlerde H etiketleri kullanılmadığına dikkat edin.
Yapısal Veriler
Yapısal veriler birçok kişiye yabancı gelebilir; ancak Google'ın sitemizdeki sayfaların hangi türde olduğunu anlaması için oldukça önemli.
Ürün sayfalarında product yapısal veri işaretlemesi olduğundan emin olun.
Kontrol etmek için Google Zengin Sonuçlar Testi'ni kullanın.
Site Hızı
Bugüne kadar SEO çalışması yaptığımız 100'den fazla e-ticaret sitesinin hiçbirinde yüksek site hız skoru ile karşılaşmadım. 50 üzeri puanlar kabul edilebilir olarak değerlendirilebilir. Ancak yüksek skorlarda ısrarcı olmanızı öneriyorum.
Title ve Description
Web sitenizdeki her sayfa için site panelinde title ve desctription alanı doluluğundan emin olun. Ayrıca bu alanlarda bir karakter sınırlaması olmamasına özen gösterin.
SEO çalışması yaptığımız bir e-ticaret alt yapısında kategoride yer alan ürünün blog yazılarında olmadığını görmüştüm. Bu yüzden mutlaka tüm sayfa tiplerini kontrol edin.
Diğer Yardımcı Maddeler
Blog
Bazı e-ticaret paketlerinde blog yapısı bulunmaz. Bulunsa da kullanıcı deneyimi açısından çok uygun değildir. Bu durumda blog kısmına WordPress kurulmasını öneriyorum.
Resim Alt Etiketi
Yüklenen her görsele ait alt etiketi girebileceğiniz bir alan olmalı. Bu alan görsellerin Google ve diğer arama motorlarının görsel arama sonuçlarında çıkması için son derece önemli bir parametredir.
Bağımsız Menü
Sitedeki menüde istediğimiz bağlantı, istediğimiz metin ile eklenebilir olmalı.
Canonical
Filtre sayfalarında kategori URL'sinin canonical etiketinde olmalı.
Paylaşım
Sosyal medya butonları ürün sayfalarında yer almalı.
Yorum Gönder